Výkaz k DPH neurobíte stlačením „zázračného“ gombíka rozhovor HN

Výkaz k DPH neurobíte stlačením „zázračného“ gombíka

Rozhovor. O skúsenosti z podávania kontrolného výkazu k DPH hovorí pre HN generálna sekretárka Slovenskej asociácie malých podnikov Viera Vašicová.

Firmy a živnostníci, ktorí sú platiteľmi DPH, musia do 25. februára podať daniarom kontrolný výkaz. Mnohí majú s jeho zostavením a zaslaním problém.

Podarilo sa vám odoslať kontrolný výkaz správcovi daní?
Áno, cez portál Finančnej správy to ide. Cez ďalší kanál, ktorý má byť k dispozícii – eDane, sa to ešte nedá.

Ako to fungovalo?
Ak niečo nahodíte do softvéru a potom z neho idete „von,“ napríklad na portál Finančnej správy a potom sa chcete vrátiť do svojho programu, kde máte uložené údaje, tak musíte urobiť veľmi veľa klikov. Je to náročné na čas.

Čo vás najviac prekvapilo?
Ťažkosti som mala s „nahadzovaním“ niektorých dokladov, ako je napríklad účtovanie pohonných hmôt. Pri nich som DPH rozdelila na 80 percent DPH, ktoré si daňovník uplatňuje do výdavkov a 20 percent neuplatňuje. Veľa času som potrebovala aj na kontrolu údajov. Lebo softvér neupozorní na chyby v IČ DPH, na nesprávny dátum, ani na chyby v údajoch na faktúrach. Ak chcete mať istotu, že ste výkaz vyplnili správne, musíte preverovať správnosť údajov na každom riadku. A tých môžu byť desiatky, stovky, či tisíce. Kontrolovala som ako blázon…

Účtovníctvo robíte zhruba dvadsať rokov. Stretli ste sa už s niečim, čo by bolo také náročné, ako je príprava a podanie kontrolného výkazu?
Úprimne poviem, že nevedela som ako začať. Hoci Finančná správa vydala k výkazu usmernenie, účtovníčky majú teraz tak veľa práce, že im prerastá cez hlavu. Štát spustil prípravu výkazov v nevhodnom čase. Musíme robiť ročné závierky a ďalšie veci a k tomu pribudol tento výkaz. Nikto sa nemôže čudovať, že ho firmy robia na poslednú chvíľu, lebo terminované máme aj ďalšie povinnosti. Účtovníčky niekedy nevedia čo skôr.

Štát nepovažuje kontrolný výkaz za zložitý. Vraj väčšinu údajov aj tak máte mať už v počítači. Neraz sa hovorí, že je to niekoľko klikov a výkaz je hotový…
Omyl. Vôbec to nie je také jednoduché. Nie je to ani to isté, ako podávanie dépeháčky. Také obrovské množstvo podporných údajov, aké sa musí uviesť pri výkaze, som ešte nevidela. Ak to štát nepovažuje za administratívne zaťaženie podnikateľov, tak sa mýli. Je veľká lož, že zaslanie výkazu je vlastne stlačenie jedného „zázračného“ gombíka na klávesnici a hotovo.