SIROTKA: Štát musí zlepšiť dohľad pri verejných prácach a tak chrániť živnostníkov

SIROTKA: Štát musí zlepšiť dohľad pri verejných prácach a tak chrániť živnostníkov

Reštrukturalizácia je jedna z foriem riešenia platobnej neschopnosti firmy. Jej právna úprava sa vďaka kauze Váhostav-SK stala politickou otázkou.

Bratislava 9. apríla (TABLET.TV) – Vláda preto avizuje viaceré zmeny v zákone. Ako sa na ne pozerajú tí, ktorých sa budú najviac týkať, teda živnostníci a malé firmy? O tom sa Richard Kvasňovský v rámci relácie EKONOMIKA Tu a Teraz rozprával s prezidentom Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimírom Sirotkom.

Legislatívna úprava reštrukturalizácii je výhodná  pre dlžníkov. Malý podnikateľ je v nevýhode, pretože je slabom postavení veriteľa často ide o jeho jedinú zákazku, ktorej nezaplatenie môže mať fatálne následky. Podľa Sirotku sú preto potrebné viaceré zmeny, nielen tie, ktoré avizoval premiér Robert Fico.

„Chýba lepší dozor zo strany štátu pri verejnom obstarávaní, ktoré vypisuje. Do úpadku sa podnik nedostane zo dňa na deň, ale je to proces, ktorý trvá niekoľko rokov. Takisto si myslíme, že štát by mal uhrádzať platby dodávateľom napríklad pri stavbe diaľnic  až potom ako on vysporiada záväzky voči malým subdodávateľom,“ zdôraznil Sirotka s tým, že je to bežnou praxou napríklad  v Nemecku alebo v Rakúsku.

http://tv.teraz.sk/ekonomika-tu-a-teraz/150315-003-014_ekon_tat_20150409mp45526399c9473991d71cc0ef6/3448/